ARKIV 2007

071231 Gott Nytt År!

En del löpare avslutar året med "Sylvesterlopp" Sverige och världen runt. I Vallentuna arrangerade Ola Nordstrand & Co Nyårsloppet 4 km.  Det ursprungliga internationella loppet på nyåret är Sylvesterloppet i Sao Paulo, BRA. Patrick Ivuti, som Löparhögskolan tränat med i Kenya, blev 2:a. 

071231 Sanna 2:a på T&F världsranking

Susanna Kallur rankas som nummer 2 på 100 m häck efter Michelle Perry, USA, på Track & Fields världsranking 2007. 

071221 Kallurs bryter med Agne Bergvall

Torbjörn "Grycksboexpressen" Eriksson ersätter Agne Bergvall som systrarna Kallurs tränare tillsammans med Karin Torneklint. Avståndet till Bergvall i Växjö bidrog till att samarbetet med systrarna bröts. Torbjörn finns dagligen i friidrottshallen i Falun som tränare på friidrottsgymnasiet.

071217 Nationsrekord av Holmén

Åländske långdistanslöparen Janne Holmén satte finländskt rekord på halvmarathon med tiden 1.02.35 i Sevilla på söndagen.
Janne är känd i svenska löparkretsar efter att ha studerat och tränat i Uppsala ett antal år. Han blev europamästare i marathon 2002 på 2.12.14.

071216 Distriktsuppföljning medel/lång

Dalarnas friidrottsförbund samlade 18 av distriktets främsta medel/långlöpare till träning och planering i Lugnethallen i Falun.
Sex löpare sprang 1 - 2 timmar ute i vintersolen medan de övriga körde intervaller i hallen.
Efter lunch diskuterade man träningsplanering i grupper. Bilder. Maratonlöparnas redovisning skiljde sej en del från de unga medeldistansarnas.
Förre storlöparen och numera tränaren Jonny Danielson bidrog med sina erfarenheter i diskussionen.

071212 Fina förutsättningar för träning

Många svenska friidrottare har tränat i Nerja vid spanska Solkusten. Idrottsplatsen finns på gångavstånd från boende och nu finns en nybyggd simhall intill friidrottsarenan. Dessutom finns uppmätta löpslingor.
Vandringsleder i olika svårighetsgrader i de närliggande bergen inbjuder till variation i träningen. Vill man träna på hög höjd finns Sierra Nevadas High Performance Center 2320 m öh ca 1,5 timmes bilresa bort från Nerja. Kontaktnät med olika kunniga spanska och svenska idrottsledare på plats garanterar bästa förutsättningar för träning för olika idrotter i Nerja. Några bilder.

071210 Rekognosering i Spanien

Tre coacher från Högskolan Dalarna är i Spanien och bekantar sej med förutsättningar för träningsläger för de olika idrotterna vid högskolan. Friidrott, orientering, cykel och triathlon vid Solkusten och skidåkning i Sierra Nevada.

071209 Musse tog silver i Terräng-EM

Årets terräng-EM har avgjorts i spanska Toro. Mustafa Mohamed knep silvermedaljen och Erik Sjöqvist blev 4:a! Sergej Lebid, UKR vann sitt sjunde guld i terräng-EM! 

071204 3-kamp och terminsavslutning

Dalarnas äventyrscentrum i Ulfshyttan var platsen för idrottarna vid Högskolan Dalarnas terminsavslutning i kväll. Man bjöds på Bergakungens buffé i "bankvalvet". Därefter delades elitidrottsbidrag på totalt 47500:- mellan tio idrottare, varav Rafael Askros är från friidrotten. Bengt Nybelius och Catharina Forsberg, som båda går i pension, avtackades av Jan Hercules vid Borlänge kommun. Bilder 

071122 Hur tränar man uthållighet?

Michail Tonkonogi, docent i idrottsfysiologi och verksam vid LIVI, föreläste om hur man tränar uthållighet optimalt inför ca 200 åhörare vid Högskolan Dalarna.
Betydelsen av hjärtats slagvolym, mitokondriernas betydelse och så vidare belystes. Vad bör man träna i olika ålder, vad ska en "äldre" elitlöpare fokusera träningen på?
Michail kom även in på antioxidanters påstådda inverkan på de fria radikalerna vid träning och hänvisade till en studie som fd elitlöparen Christer Malm gjort. 

071117 High Performance Training Center

I Kuortane Sport Institut fick våra kastare träna med ytterligare några storheter. Olli-Pekka Karjalainen (slägga 83.30) gjorde inte så mycket mer än lite stretching, men hans tränare, Arto Rinta-Aho, var desto mer aktiv. Han filmade våra kastare och kommenterade deras teknik och gav värdefulla tips.
Teemu Rauhala visade institutets testanläggningar och berättade bland annat att Tero Pitkämäki (spjut 91.53) redan som 12-åring visade en unik förmåga att kasta långt. Men Tero var annars inte lika stark och snabb som sina jämnåriga kamrater. Han åkte mycket skidor och gör det fortfarande, senaste vinter blev det ca 800 km!
Vi fick uppleva tre intensiva dagar med träning och diskussioner med idrottskollegor på hög nivå! Mycket stimulerande kontakter, för Friidrottshögskolans kastare och FIG Faluns headcoach Björn Blomberg, som vi ska förvalta på bästa sätt! Vasa Idrottsakademis verksamhetsledare Jens Wallin, som så förtjänstfullt organiserat vårt besök, berättade om sina visioner och planer för deras elitidrottare. Mycket tänkvärt för vårt "High Performance Center" och idrottsakademin i Falun/Borlänge! Bilder från vårt besök i Finland.

071115 Träning med världselit

Torsdagens andra träningspass i Botniahallen utfördes i gott sällskap: Robert Häggblom (kula 20.53), Frantz Kruger (diskus 70.32), David Söderberg (slägga 78.83) och Lena Solvin (slägga 64.46).
Kjell Krook, som sedan många år är verksamhetsledare i SFI, Svenska Finlands Idrottsförbund, redogjorde för friidrottens organisation och verksamhet i svenskspråkiga Finland. Med ett underlag på endast ca 300 000 invånare har man rätt många aktiva i landslaget. Detta gäller inte bara kast, Janne Holmén är ju Finlands främste marathonlöpare.

071114 Vörå idrottsgymnasium

Delegationen från Dalarna bestående av sex kastare från Friidrottshögskolan med de två coacherna och FIG Faluns coach Björn Blomberg informerades om verksamheten vid Vörå idrottsgymnasium av Ulf Friman. Detta är det enda svenskspråkiga idrottsgymnasiet i Finland. Man har friidrott, orientering och längdskidåkning på programmet.
Sedan var det dags för träning i Botniahallen där man förutom 400 m (!) rundbana är utrustade med en fullvärdig kastbur! 

071109 Föredettingar still going...

Vi noterar med glädje att idrottandet fortsätter för en del efter tiden på Löparhögskolan, numera Friidrottshögskolan. Från första kullen som kom till Högskolan Dalarna 1993 är Magnus Bergman still going strong. Magnus kom tvåa i S:t Eriksloppet 2007.
Kristian Algers sprang 10000 m i sommarens Finnkamp och representerade Sverige i NM i terräng förra helgen.

Thomas Johansson vann 2000 m hinder i "SVMVM" i Linköping den 27 oktober. Johan Swärdh kom 3:a och Anders Trygg 7:a i tuff konkurens. 

071108 Diverse tester

Tester för friidrottens olika grenar genomförs regelbundet på LIVI och i hallen i Falun. Nu var det dags för några medel/lång löpare att springa på löpbandet. Man mätte syreupptag och laktat i 4 minuters ramper i stegrande hastighet.
Kastarna undviker gärna löpbandet och mäter hellre styrka, medan sprint/häck löparna testar snabbhet och hopparna spänst i hallen.

071102 Höghöjdsrum i Estland

Under vårt besök vid Tehvandi Sportcentrum i Otepää visade man stolt sitt höghöjdsrum. Där kan man sänka syrehalten genom att tillföra kväve så att luften motsvarar den på 4000 m höjd över havet. Detta rum används flitigt av skidåkare, bland annat från Ryssland.
I Sverige konstruerades de första lägenheterna för simulering av hög höjd i Borlänge redan år 1994! I lägenheterna fanns kök, TV etc. för normalt boende. Enda skillnaden var tätade fönster som inte skulle öppnas och den 6 m höga gastanken med kväve utanför fönstren. Löpare från Löparhögskolan var de första som bodde i lägenheterna och de testades dagligen under 10 dygn.
Fördelen med höghöjdshus jämfört med att åka till alperna eller andra orter på hög höjd är att man tränar, äter och bor i hemmamiljö. Det enda som skiljer är syrehalten i luften. Detta skapar goda förutsättningar för tillförlitliga tester. Men i Sverige utbröt en etisk debatt om att använda höghöjdshus, vilket resulterade i att lägenheterna i Borlänge gjordes om till vanliga lägenheter igen.

071101 Studiebesök i Estland

Nio personer från Högskolan Dalarna och FIG Falun besökte Tartu University i Estland under ledning av Bengt Nybelius under tre dagar.
Chef för den nya friidrottshallen är en gammal bekant som varit ledare för Estland i internationella mästerskap i terränglöpning: Harry Lemberg! Harry tränar bland andra marathonlöparen Pavel Loskutov, som tog silver i EM 2002.
Vi besökte även Estlands vintersportcentrum Tehvandi Spordikeskus i Otepää. Bildalbum från besöket i Estland.

071027 Kvarnsvedens GoIF 100 år

Anrika Kvarnsvedens GoIF firade 100 års jubileum i Kvarnsvedens folkets hus på lördagen. Vid hyllningarna i biosalongen uppvaktade Svenska Friidrottsförbundet med inramat förtjänstdiplom till klubben, två förtjänstmedaljer i silver, ett förtjänstmärke och 8 personliga diplom.
Dalarnas FIF uppvaktade med standar.
Under den trivsamma jubileumssupén senare på kvällen uppmärksammades bland andra klubbens Jonny Danielson som fortfarande innehar svenska rekordet på 10000 m med 27.55.74 sedan 1989 och unga stavtalangen Madeleine Nilsson. Bilder.

071026 Regionmöte

Norrlands regionmöte inleddes i Kramfors på fredagen.
Lena Gavelin föreläste om sin idrottskarriär som inleddes med skidåkning i 6-7 års ålder hemma i Mellansel. Lena gick på skidgymnasiet i Järpen 1990-94. Sedan läste hon idrottspedagogik vid Umeå universitet till 1997.
I den vevan tröttnade Lena på skidåkningen med alla krav hon upplevde. Men hon fortsatte löpträna och sprang en del lopp och satte sträckrekord i Vindelälvsloppet. Från år 2001 ser Lena sej som elitlöpare och satte år 2003 nu gällande svenska rekord 2.30.39 på marathon.
Efter en del långvariga skadeproblem har Lena lärt sej att lyssna till kroppens signaler och anpassa träningen därefter. 

071020 Ultra-bana i Mellsta

Kvarnsvedens Friidrottsklubb arrangerar "Mellsta Ultra" vid Mellsta Camping i Borlänge den 12 april 2008. Man ska springa så långt man kommer i 6 alternativt 12 timmar på en kontrollmätt 1 km bana.
Initiavtagaren och eldsjälen Krister Lind har lagt banan på asfaltslingor inom campingen, vilket gör att deltagarna kan bo på "innerplan". Nu är banan kontrollmätt av förbundsbanmätare Jåfs.
Mellsta parken är känd i löparkretsar sedan SM i terräng hölls här år 2000 och NM i terräng år 2003.

071012 Flerårig medaljskörd

Sedan starten av elitidrottsprojektet vid Högskolan Dalarna år 1985 har högskolans studenter erövrat 72 medaljer i OS, VM och EM! 
Friidrottens bidrag på denna nivå står Susanna och Jenny Kallur för.

071007 Chicago Marathon

Patrick Ivuti, KEN vann årets Chicago Marathon. Patrick bor och tränar i Ngong Hills, där Löparhögskolan varit på träningsläger flera gånger.
Segerpremien på 125.000 US dollar kommer säkert väl till pass med tanke på Patricks primitiva bostad dit vi skjutsade honom efter ett träningspass för någre år sedan!

 

070929 Altin 2:a i P17 i Lidingöloppet

För 14:e gången blev det kenyansk seger i Lidingöloppet. Nu vann "okände" Joseph Kimisi på blygsamma 1.40.44 i strilande regn. Jussi Utriainen, FIN blev 2:a före Henrik Ahnström och Lars Johansson. Resultat. Några bilder.
Gustaf Altin, som tävlar för Kvarnsveden och ofta tränar med Friidrottshögskolan i Borlänge kom 2:a i Lidingöloppets P17 10 km 18 sekunder efter Olle Kalered. Resultat P17 10 km.


070928 Topplöpare från Kenya stoppad

Vi har vant oss att se kenyanska löpare bland de främsta världen över. Nu senast i VM i Osaka tog Kenyas medel/lång löpare 5 guld-, 3 silver- och 5 bronsmedaljer.
I Lidingöloppet har vi ofta sett löpare från Kenya i topp. Så blir det kanske även i år på manliga sidan, eftersom någon kenyan lär komma till start. Men en av favoriterna, Samuel Karanja, nummer 4 i startlistan, kommer inte till start. Han nekades visum av sitt förbund, trots att han hade flygbiljetten i sin hand och kost/logi i Sverige garanterad!
En viss "European/African Representative" meddelade via mail att Kenyas förbunds generalsekreterare klargjort för "Federation/Approved Athlete Representatives" att de ansvarar för sina "klienter" som tävlar utomlands. I klartext kan man enligt säkra källor inte längre hjälpa en löpare från Kenya till tävlingar utanför landet om inte en summa pengar inbetalts till deras förbund! Sorgligt efter allt ideellt stöd som kenyanska löpare åtnjutit under senare år! Löparens bästa kommer inte i första hand längre!


070928 Lidingöstafetten

Friidrottshögskolan kom 3:a också i år i Lidingöstafetten. Henrik Nyström hade häng på Erik Sjöqvist halva första sträckan, Jörgen Johansson gjorde ett säkert lopp på andra 4 km sträckan och Abel Nzimbi kunde plocka några lag i mixklassen på sin 2 km sträcka. 800 m löparen Festus Nzimbi hade ingen inom räckhåll på sista sträckan. "Löparhögskolan" räckte inte till mot två hopköpta "företagslag". Resultat.


070924 Inför Lidingöloppet

Årets löparfest kommande helg inleds med Lidingöstafetten på fredag. Inför 30 km loppet på lördag kan man ta del av Magnus Bergmans tips. Magnus, som gått på Löparhögskolan (numera Friidrottshögskolan) i Borlänge, är snabbaste svensk genom tiderna i Lidingöloppet med tiden 1.37.24.


070917 Golden League i Berlin

I Golden League i Berlin imponerade Susanna Kallur stort när hon igen vann 100 m häck, nu på suveräna personbästa 12.49!! Johan Wissman kom 5:a på 400 m med tiden 45.41 efter en tuff öppning! Magnus Arvidsson kom tvåa i spjut med 84.50. Pitkämäki vann på 88.58. 


070914 Sanna vann igen

Susanna Kallur vann åter 100 m häck i Golden League. Segertiden i Memorial Van Damme i Brussel blev utmärkta 12.52. Johan Wissman kom 5:a på 200 m på 20.49. Magnus Arvidsson kom trea i spjut med 83.09. Tero Pitkämäki vann igen, nu med 87.30. 


070912 FPC till Umeå och Växjö

Svenska Friidrottsförbundets styrelse har valt Umeå och Växjö FIG/universitet till Friidrottens Prestations Center för en försöksperiod 2008-2011.

Motiveringen till valet av Umeå är "fullskaligt universitet med hög idrottsvetenskaplig kompetens och med bred studievalsmöjlighet". Växjö valdes för att SFIF vill "etablera verksamhet i en mindre kommun med universitet och där klubbmiljön med elitinriktning har särskilt goda förutsättningar".

Falun/Borlänge var en av fem orter med FIG och högskola / universitet som i juni inkom med förhandlingsunderlag om FPC till SFIF.

Idrottslig verksamhet vägde lätt vid valet av FPC-orter, universitet med brett utbud av studier var avgörande. Man anger även Storstockholm som intressant för placering av framtida FPC! Men FIG Falun och Friidrottshögskolan Dalarna fortsätter oförtrutet sin verksamhet i denna unika idrottsmiljö, där friidrotten verkar sida vid sida med skidor, orientering, cykel och triathlon på elitnivå.

Några timmar efter beskedet om vilka orter som fick FPC samlades Faluns ledande politiker, FIG- och FIH-tränare, representanter från DIF med flera tunga företrädare för friidrott i regionen i friidrottshallen. Utbyggnaden av hallen med en 110 m rakbana togs upp igen. 

Jenny Kallur fick några blomsterkvastar och mamma Kallur tog emot Sannas blommor för deras idrottsliga framgångar.


070911 Kick off

Ett 50-tal idrottsstudenter vid Högskolan Dalarna samlades vid studenternas hus Tenoren i Borlänge till en kick off. De fick uppgifter att lösa för teambuilding över idrottsgränserna. OL-coachen Per Spik hade tillsammans med Ingmar Yttergren konstruerat stationer med kluriga uppgifter och övningar. 


070910 Finnkampen Sverige - Finland 3-1

Sveriges kvinnor vann årets Finnkamp i Göteborg med 219-189p, pojkarna vann med 122-76p och tjejerna vann med 125-74p medan Finlands män vann med 203-199p. Alla resultat. Susanna Kallur imponerade stort igen när hon vann 100 m häck på nytt Finnkampsrekord 12.80. 


070904 Nya idrottsstudenter

Tre nya friidrottare har börjat på Friidrottshögskolan i höst. Annika Hjelm, Henrik Adolfsson och Olle Olofsson. Samtidigt börjar Mattias Jons som ny tränare på 25% efter Torbjörn Eriksson, som fått heltidstjänst på FIG Falun. Mattias är färsk svensk mästare i slägga och har gått sin tränarutbildning i USA.

Sju skidåkare, två orienterare, tre alpinister, en cyklist och tre triathleter är också nya i höst. Alla samlades till en upptaktsträff vid högskolan i Borlänge och senare i Falun under tisdagen.070901 S:t Eriksloppet

Stockholm halvmarathon, mera känt som S:t Eriksloppet, hade lockat ca 7000 löpare på lördagen. Magnus Bergman kom tvåa efter kanadensaren McIntyre. Andreas Rehnborg, 800 m löparen som också gått på Löparhögskolan, kom 57:a.

Vi följer de som gått på Löparhögskolan och fortsätter idrotta. Magnus' fru Carin med två barn bevittnade målgången, liksom Kristian Algers med barnvagn. Kristian som också har ett förflutet på Löparhögskolan, tog ju silver på 10000 m i SM och sprang nyligen 5000 m på 14.00.60. På lördag springer Kristian 10000 m i Finnkampen.

070822 Älvloppet

Borlänge Löparklubb arrangerade loppet Älven runt 4,6 km på onsdagen. Festus Nzimbi vann loppet på 13.56 efter en raketspurt före Jonas Holmberg, som drog fram till "upploppet". Festus har banrekordet på 13.47 sedan 2003 och har tränat med Friidrottshögskolan de senaste somrarna. Jonas, som gick på Löparhögskolan ett tag, studerar och tränar i Canada sedan några år. Kvarnsvedens duktige maratonlöpare Johan Olsson kom trea i Älvloppet.

070819 Midnattsloppet

Kristian Algers blev bäste svensk i Midnattsloppet på Söder i Stockholm när han kom 4:a med tiden 30.25. Abdallaha Lamghari vann på 30.01.

Still going strong är Magnus Bergman som kom 13:e på 32.06. Magnus tillhörde första kullen på Löparhögskolan i Borlänge, som startade 1993. Året innan hade Magnus kommit 2:a i Midnattsloppet...

070812 SM dag 3

Det blev idel segrar till förhandsfavoriter sista SM-dagen. Sanna vann 100 m häck på fina 12.90 i hällande regn före Jenny. Friidrottshögskolans Marie Hilmersson kom 6:a i slägga på 59.48. Rafael Askros kände av skada i ena vaden på uppvärmningen och avstod att starta i försöket på 110 m häck.

Stefan Holm hade nått segerresultatet 2.31 innan regnet kom. Johan Wissman övertygade på 200 m med 20.73, medan Mustafa Mohamed och Rizak Dirshe vann 5000 m respektive 1500 m på mycket beskedliga tider. Anton Andersson vann tresteg på förnämliga 17.10! Söndagens resultat.

070811 SM dag 2

Ken Pihlblad tog sej till final på 1500 m på tid när han kom fyra i sitt försöksheat. Rizak Dirshe blir favorit i söndagens final.

Mattias Claesson vann som väntat 800 m finalen, medan klubbkompisen Andreas Rehnborg inte var lika pigg som i försöken och blev 6:a. Möjligen fanns tankarna på annat håll, Andreas blir pappa i dagarna...

Per Jakobsen vann 3000 m hinder före Henrik Skoog i frånvaro av Mustafa Mohamed, som springer 5000 m i SM på söndagen. Magnus Arvidsson vann spjut på internationellt gångbara 84.68. 

070810 SM dag 1

Erik Sjöqvist vann som väntat 10000 m första SM-dagen på Ekängens IP i Eskilstuna. Men att Kristian Algers, som gått på Löparhögskolan, skulle knipa silvret före Oskar Käck bland de 24 startande kom nog som en överraskning för de flesta!

Andreas Rehnborg, som också gått på Löparhögskolan i Borlänge, tog sej till sin åttonde SM-final på 800 m på placering tillsammans med klubbkompisen och storfavoriten Mattias Claesson.

070807 DN Galan

I tisdagens DN Gala på Stockholms Stadion vann Susanna Kallur 100 m häck på 12.66 före tidigare suveräna världsettan Michelle Perry, USA på 12.73!  Friidrottshögskolans Rafael Askros ingick i laget som satte nytt svenskt rekord på 4 x 110 m häck med tiden 57.03.

Mustafa Mohamed presterade igen en topptid på 3000 m hinder och kom tvåa på 8.07.83 efter Paul Coech, KEN, som vann på 7.59.42. 

070802 Göteborgs Grand Prix

Jenny Kallur kom tvåa på 100 m häck med tiden 13.18 i Göteborgs Grand Prix. Kristian Algers gjorde en fin come back på löparbanorna med att bli tvåa på 3000 m på 8.09.95. Jörgen Johansson sprang på 8.15.34. Båda har gått på Löparhögskolan.

070726 Götagalan

Folksam GP fortsatte med Götagalan  på Tingvalla IP i Karlstad. Susanna Kallur vann 100 m häck på nya banrekordet 12.75 och syster Jenny på årsbästa 13.14. 
Marie Hilmersson kom 5:a i slägga på 59.96 efter en jämn serie.
Abel Nzimbi var farthållare i B-finalen på 800 m och passerade 400 m på beställda 53,0 sek. Detta bäddade för att Andreas Rehnborg sprang på årsbästa 1.51.48. Andreas gick på Löparhögskolan tidigare. 


070724 Åter på banan

Efter problem och saknad motivation under försommaren tränade Reine Rasmusson åter med löparkompisarna Clas och Abel vid Friidrottshögskolan.
Några 400-ingar följt av 200-ingar kändes OK att börja med, men tävlingsformen får ses som något avlägsen än så länge.


070717 Träning på Kvarnsvedens IP

Tisdagsträningen på Kvarnsvedens IP visade att Gustaf Altin och Festus Nzimbi är redo för tuffa tävlingar, medan Friidrottshögskolans Clas Jansson avvaktar ett tag. Peter Nzimbi var farthållare och pådrivare under intervallpasset.070713 Golden Gala i Rom

Sommarens tredje Golden League avgjordes i Rom. Sanna Kallur kom 3:a på 12.72 i Golden Gala. Michelle Perry vann på 12.44.
Johan Wissman kom också 3:a och tangerade sitt svenska rekord på 400 m med 45.12. 070710 Super GP i Lausanne

I kväll kom Sanna Kallur 2:a igen på 100 m häck i Athletissima Lausanne. Sanna ledde länge, men Michelle Perry vräkte sej före i mål på 12.60 endast 2/100 före Sanna! Carolina Klüft vann längdhopp på 6.84 och Stefan Holm höjdhopp på 2.28. 


070706 Golden League i Paris

Susanna Kallur kom 2:a i sommarens andra IAAF Golden League i Paris Saint-Denis på årsbästa 12.68! Häftigt! Christian Olsson vann tresteg på 17.56 och Tero Pitkämäki, FIN vann spjut på 89.70. 
3000 m hinder slutade med SKANDAL! Varvräknare saknades vilket gjorde att ledande Koech, KEN trodde han gick i mål när ett varv återstod och hindren togs bort för de som sprang sista varvet! En fransman var först i mål efter 3000 m och står som segrare i resultatlistan.


070626 Peter is back

Peter Nzimbi, kenyanen som tränat med Löparhögskolan i Borlänge sedan många år, är tillbaka efter UN-tjänstgöring i Sudan. Peters yngre bror Abel läser ju på Högskolan Dalarna och tränar regelbundet med Friidrottshögskolans Clas Jansson och Henrik Nyström. Festus, som är yngst av bröderna Nzimbi, är också här i sommar och ser ut att kunna springa riktigt fort nu på 800 m. Han var farthållare på GP i Karlskrona. 
De kenyanska bröderna är träningskompisar och farthållare till de allt färre svenska löparna som satsar i Dalarna. Förutom Clas och Henrik tränar unge Gustaf Altin med dom på Kvarnsvedens IP.


070625 Bilder från Europacupen

Se bilder från Europacupen i Vasa på Jenny och Sanna med flera. Fotografer var Rune och Sebastian Härtull samt Johnny Wik.


070624 Europacupen i Vasa

Årets Europacup First League avgörs i Vasa, Finland i helgen. Sanna Kallur kom 3:a på 100 m och Jenny ingick i stafettlaget som kom 5:a på 4x100 m på lördagen. Sveriges kvinnor är 4:a och män 6:a efter första dagen. 
Sanna vann 100 m häck och Jenny kom 4:a på 200 m på söndagen. Sveriges män kom 2:a efter Spanien och kvinnorna 2:a efter Storbritannien.


070616 Jukolan Viesti

Finlands motsvarighet till 10-mila orienteringen Jukola kavlen avgörs i Lappo, Österbotten i helgen.
Ett hundratal svenska orienterare bor på Norrvalla idrottsinstitut i Vörå ca 5 mil från tävlingsplatsen. OL-högskolans coach är naturligtvis på plats och har tillsammans med Vörå-sonen och coachen vid Friidrottscoachen vid Högskolan Dalarna ordnat detta boende i förväg.


070526 DM i Dalarna

Dalarnas Friidrottsförbund arrangerade DM på Kvarnsvedens IP i Borlänge. Gustaf Altin vann 800 m P17 på fina 1.58.50 och Friidrottshögskolans Sebastian Carlsson vann kula med 12.89. Madeleine Nilsson vann stav F17 med 3.61, nytt distriktsrekord.


070523 TeamSportia stafetten

Idrottarna vid Högskolan Dalarna ställde upp med tre lag i TeamSportia stafetten 3 x 4,6 km vid älven i Borlänge.
Skidhögskolans lag vann med Erik Rost, Lars Suther och Martin Johansson före Löparhögskolan med Johan Olsson, Clas Jansson och Martin Hammarberg före Orienteringshögskolan med Magnus Karlstedt, William Lind och Mikael Andersson. 


070519 Diskus och 5000 m i SELL Games

Andra friidrottsdagen på Darius och Girenas Sport Centre Stadium blev inte heller så lyckad för de svenska deltagarna. I diskus var Mats bäst men ingen kom bland de åtta främsta för att få göra de tre sista kasten.
Halvvägs såg det riktigt bra ut för Henrik i 5000 m loppet, han passerade 3000 m på 8.52 och en andra plats i det 17 man starka startfältet verkade given. Men då började ena vaden strama och efter alla tidigare hälseneproblem var inte Henrik beredd att riskera nya problem, så han bröt efter 3400 m. Segertiden blev 14.39.


070518 1500 m och kula i SELL Games

Våra 3 kulbjässar från Högskolan Dalarna kvalade inte till de tre sista stötarna, Mats och Johan hade 3 ogiltiga stötar och Sebastian nådde endast 12.55. Maris Urtans segerstöt mätte 20.05!
Eftersom Henrik Nyström inte tävlat på bana på 2,5 år fick han starta i B-finalen. Efter en alltför långsam början vann Henrik loppet lätt ca 5 sek före tvåan, men tiden kröp över 4 minuter denna gång. Segraren i A-finalen vann på 3.53.


070517 Medaljer till Högskolan Dalarna

Terränglöpning, dragkamp och orientering stod på programmet första dagen i SELL Student Games. 
I terränglöpning män 2 km blev det en klar dubbelseger, William Lind vann tätt följd av Henrik Nyström. I kvinnor terräng 1 km kom Lena Gillgren 3:a.
Dragkampen blev för tuff, trots den starka lagstommen med Mats Olsson, Ibro Ribic, Johan Pihlgren och Sebastian Carlsson. Resten av laget vägde för lätt! Kampen om tredje pris blev seg, men vi fick ge oss.


070515 SELL Student Games

Friidrottare och orienterare från Högskolan Dalarna åker till SELL Student Games i Kaunas, LIT 17-20 maj. 300 friidrottare är anmälda till tävlingarna.
59 högskolor/universitet från 14 nationer deltar: Vitryssland, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Italien, Lettland, Litauen, Polen, Ryssland, Slovenien, Schweiz, Sverige och Ukraina.
Henrik Nyström, Sebastian Carlsson, Mats Olsson, Johan Pihlgren och Ibro Ribic representerar Dalarna University i friidrott.


070512 Henrik vann igen

Friidrottshögskolans Henrik Nyström tävlar flitigt efter sitt långa uppehåll på grund av krånglande hälsenor. En säker seger i starkt kuperade Tolvanloppet   i Bromma blev ytterligare ett besked om stigande form. Även fast Henrik fick göra loppet själv från start anser han att ett lopp ger mer än att bara träna ensam. 


070508 Vasa idrottsakademi, FIN

I Finland finner vi en del svenskspråkiga friidrottare i den absoluta landstoppen, bland annat kulstötaren Robert Häggblom med 20.28 som personligt rekord.
Friidrottshögskolans coach bevittnade ett intervallpass under ledning av Vasa Idrottsakademis verksamhetsledare Jens Wallin på idrottsplatsen utanför majestätiska Botniahallen (400 m rundbana).
3,5 mil från Vasa finns Norrvalla Idrottsinstitut. Här kommer man att inkvartera ett 120-tal orienterare från Sverige under årets Jukola Viesti i närliggande Lappo genom OL-högskolans Per Spiks försorg. Detta är ett led i det internationella utbytet som elitidrottarna vid Högskolan Dalarna åtnjuter.


070429 Terräng-SM

Andra dagen i terräng-SM blev det ombytta roller i toppen bland manliga seniorerna. Musse vann långa banan före Erik. Henrik Ahnström kom trea. Resultat.
På lördagen var 4 km en rysare. Mustafa Mohamed var favorit hos de flesta, men Erik Sjöqvist gav inte Musse en chans! Trea blev fjolårets dubbelsegrare Henrik Skoog. Gustaf Altin, som tränat en del med Friidrottshögskolan i vinter, tog brons i P17. Se bilder från terräng-SM.


070424 Terräng-DM Dalarna

Dalarnas öppna terräng-DM kort bana avgjordes runt natursköna Stångtjärn utanför Falun på tisdagen. Friidrottshögskolans Petra Kindlund, Falu IK vann K22. Kvarnsvedens Gustaf Altin vann P17 på 12.41 före IFK Moras Stephan Kodeda, som vann P19 på 12.45. 
Erik Rost, IFK Mora blev distriktsmästare bland seniorerna. Men David Andersson, som nyligen vann dubbelt SM-guld i orientering, var först i mål. Både Erik och David går på OL-högskolan Dalarna, liksom snabbaste kvinna, Lena Eliasson. David och Lena sprang för Hakarpspojkarna. OL-högskolans coach Per Spik kom 3:a i M40. 


070417 Terränglöpning i Mellsta

Serien träningstävlingar fortsatte med 3,7 km terräng i Mellsta på tisdagen i lätt regn och endast 6 grader varmt.
Festus Nzimbi, bror till Friidrottshögskolans Abel Nzimbi, vann en spurtuppgörelse mot Martin Johansson, landslagsman i orientering. Anita Nordenström var snabbaste kvinna.


070405 Bra mat för idrottare

Träning bryter ner medan vila och näringsriktig kost bygger upp. Den spanska paellan är utmärkt mat för hårt tränande idrottare. Och mästaren på paella är Ayo Ortega på Playa de Burriana i Nerja!
Ayo var en av Spaniens främsta marathonlöpare i slutet av 60-talet och älskar när idrottare kommer och äter på hans restaurang. Riktigt glad blir han när man vill ha påfyllning av paellan! Fler bilder från Nerja.


070404 Fler svenska friidrottare i Nerja

Under ledning av Bo-Gunnar Bogges och Elisabeth Östberg anslöt 13 friidrottsungdomar från Göteborgs KIK till träningscampen i Nerja. Bo-Gunnar sitter i styrelsen för friidrottens tränarförening och kan förvissa sej om att bra träning bedrivs här.
Anna Linner, som ingår i SFIF's ungdomsråd, tränar och drillar ungdomarna. Totalt tränade ett hundratal friidrottare på Estadio Enrique Lopez Cuenca i Nerja.


070403 Löpning längs flodfåror

Den lokale storlöparen José Miguel guidade löparcoachen från Friidrottshögskolan uppför flodfåror under tisdagen. De flesta stigarna kändes igen sedan svenska elitlöpare tränat här sedan mitten av 80-talet.
Löpare från Upsala IF var bland de första som tränade i Nerja, långt innan idrottsplatsen kom till. Mälarhöjdens landslagslöpare var här när de var ledande medeldistansklubb i Sverige. Skellefteå AIK var här under ledning av tränarlegenden Yngve Nilsson, som bland andra tränade Morgan Tollofsén.
José påminde om att silvermedaljören i terräng-EM 1997, Claes Nyberg, var här tillsammans med 90-talets främste svensk i Lidingöloppet, Magnus Bergman.


070402 Träning på Solkusten

Efter lite uppfriskande regn är det skönt med solsken igen. Sävedalens och Kungsängens friidrottare tränade på idrottsplatsen i Nerja på måndagen.
Här finns ett brett utbud av aktiviteter mellan träningspassen. En ridtur längs en torr flodfåra upp i bergen lockar några av tjejerna. De stora grottorna, Cueva de Nerja, lockar mängder turister.
Näringsriktig kost är avgörande för att tillgodogöra sej den tuffa träningen. Paellan på Ayo´s restaurang nere på playan är vida berömd och ett mångfald andra restauranger tillfredsställer friidrottarnas behov.